etnie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego i ograniczają się do zaprzestania spożywania mięsa. Zwiększona popularność jest powodem promocji ze strony celebrytów i osób aktywnych w mediach społecznościowych tych styli gotowania oraz ze zwiększającą się świadomością społeczną na temat pochodzenia produktów spożywczych.
z orzechów soi czy fasoli.
Mimo iż te pojęcia często są ze sobą mylone, tak na prawdę różnią się w bardzo wielu kwestiach. Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej, ale to weganizm jest bardziej restrykcyjny w tej kwestii. Przepisy wegetariańskie pełne są mleka, miodu czy sera. Znaczna część zawiera też jajka. Kuchnia wegańska wyklucza natomiast spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to zatem, że przepisy wegańskie nie zawierają tych składników. Białko tak potrzebne do funkcjonowania organizmów zastępowane jest białkiem roślinnym np. z orzechów, soi czy fasoli.
Jedzenie wegańskie i wegetariańskie
Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, których od lat przestrzega i nie chce tego zmienić, albo za sprawą tego, że poznał coś innego niż to, czym żywił się do tej pory, radykalnie zmienia swój jadłospis. Wielu z nas także może urozmaicać swoje odżywianie się poprzez spożywanie czegoś innego, niż dotychczas. W ostatnim czasie, także w Polsce stała się popularna kuchnia wegańska i wegetariańska. Próbując tego rodzaju produktów, możemy wprowadzić je do naszego stylu odżywiania się i od czasu do czasu nie jeść mięsa, albo też... zupełnie przestać go jeść, właśnie na korzyść produktów, które od zawsze są spożywane przez wegan i wegetarian. Zainspirowani tego rodzaju odżywianiem możemy odwiedzać kulinarne strony internetowe i wyszukiwać przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie.